نکاتی مهم در خصوص نگهداری از پرندگان زینتی در خانه
پرندگان زینتی یکی از محبوب ترین موجودات برای نگهداری در خانه هستند که طرفداران بی شماری نیز دارند. اما نگهداری از این حیوانات نیز مانند سایر موجودات ، نیازمند دانش و تخصص بسیار زیادی است. آیا از نکات مهم در نگهداری از پرندگان زینتی اطلاعی دارید؟ وت پارس شما را به ادامه مطلب دعوت می کند.
در شروع این پست باید این نکته را دکر نماییم که شما هم اگر در این خصوص تجربه و دانشی دارید برایمان ارسال نمایید تا تجربه های شما را نیز برای خوانندگان سایت منتشر کنیم. امیدواریم که معرفی این نکات کوچک اما مهم در خصوص نگهداری از پرندگان زینتی برای شما مفید واقع شود.انتقال تجربیات گاهی از مطالعه هزاران کتاب مرجع نیز می تواند کارآمدتر باشد.
شناخت پرنده سالم
توصیه می شود که پیش از خریدن پرنده و انتقال به محل زندگی خودحتما به ویژگی های یک پرنده سالم توجه نمایید و هر یک از نشانه های سلامتی را یک به یک مورد بررسی قرار دهید و در صورت عدم تجربه و آگاهی کافی حتما با دامپزشک متخصص مشورت نمایید.برخی از علائم قابل مشاهده هنگام بروز بیماری پرندگان به شرح ذیل می باشد:
رفتار بی تفاوت ، تنگی نفس وبه گوش رسیدن صداهای غیر عادی تنفس، چشمهای قرمز وملتهب،ترشحات از چشم وبینی ،کم یا بی اشتها شدن ،اسهال وفضولات رنگی ،پف کردن غیر عادی پرها ،ژولیدگی وآلودگی پرها تورم پوست پا یا منقار،تنفس نامنظم ،گوشه گیری و عدم تحرک کافی،فلجی پاها وبالها،خواب آلودگی تنگ شدن ونیمه باز ماندن چشمها،دور نگه داشتن بالها از بدن،كج شدن گردن،مشاهده انگلهای خارجی در میان پرها.
توصیه می شود به محلی برای خرید مراجعه كنید كه اصول اولیه بهداشت در آنجا بخوبی رعایت شود. از تماس پرنده خود با پرنده یا پرندگانی كه از سلامتی آنها اطمینان ندارید جدا خودداری نمائید. قبل از انتقال پرنده جدید به محلی كه از قبل پرندگانی در آنجا نگهداری می نمایید،پرنده جدید را حتما به مدت 2 ماه در محلی جداگانه قرنطینه نمایید تا از تندرستی آن كاملا اطلاع حاصل نمایید. قبل از انتخاب و خرید هرگونه پرنده توجه داشته باشید كه پرنده شما نیازمند جای مناسب ،نگهداری صحیح و توجه كافی می باشد و حصول این موارد مستلزم صرف وقت ،صبر ،حوصله و هزینه كافی است.
ویژگیهای قفس مناسب و محل نگهداری پرنده
در مدت زمانی كه پرندهای را نزد خود نگاه می دارید محل زندگی پرنده شما باید دارای درجه حرارت یكنواخت،جریان هوای تازه ومناسبو نور كافی ومطلوب همواره با آرامش باشد كه به این منظور رعایت نكات زیر الزامی است :
محل استقرار قفس پرنده نباید محیط شلوغ و پرهیاهو ویادر فاصله نزدیكی از دیوار یا تلویزیون یا روبروی دریچه كولر یا باد پنكه و مجاور بخاری یا شوفاژ باشد.
اصول نگهداری مرغ عشق (یک پرونده کامل در مورد مرغ عشق)
نام انگلیسی مرغ عشق «بجایر» از کلمه بومی budgerijour گرفته شده است که این لغت در زبان بومیان استرالیا به معنی «غذای خوب» می باشد و شاید علت این تسمیه بدان جهت بوده است که وجود این پرنده در منطقه ای دلیل وفور نعمت و غذای فراوان در آن منطقه بوده است. وت پارس شما را به مطالعه ادامه مطلب دعوت می کند.
این پرنده برای اولین بار در سال ۱۸۰۵ توسط «جورج شاو» مدیر جانور شناسی موزه طبیعی بریتانیا شناسایی شد و در سال ۱۸۳۲ طبیعی دان موزه لینه که یوهان واگلر نام داشت توضیحاتی در باره مرغ عشق منتشر کرد. در سال ۱۸۴۰میلادی، زیست شناسی به نام «جان گولد» این پرنده را از استرالیا خارج کرد و به انگلستان برد. موج تقاضا برای این پرنده موجب شد تا کشتیهای زیادی دست به کار انتقال این پرندگان به اروپا، مخصوصاً انگلستان، هلند و بلژیک بزنند. کشتیها مرغ عشقها را در دستههای چند ده هزارتایی حمل میکردند. در طول سفر چند هفتهای، فقط تعداد اندکی از آنان سالم به اروپا میرسیدند. به زودی این پرنده اهلی شد و از طریق انگلستان به تمام دنیا منتقل شد. در سال ۱۸۴۶ برای اولین بار وارد کشور فرانسه شد و هشت سال بعد یعنی در سال ۱۸۵۴ طبیعی دان فرانسوی «جان دلون» مقاله¬ای در خصوص تکثیر، تغذیه و نگهداری مرغ عشق منتشر کرد. در سال ۱۸۵۹ نویسنده آلمانی «کارل بوله» در نشریه پرنده شناسی آلمان مقاله مفصلی در باره مرغ عشق منتشر کرد. از نوشته های «بوله» چنین بر می آید که مرغ عشق در آن زمان در تمامی شهرهای بزرگ آلمان به عنوان حیوان خانگی رایج بوده است و بنا به گفته او مرغ عشق برای اولین بار در سال ۱۸۵۵ درشهر برلین آلمان توسط گرفین شورین تکثیر یافت. مرغ عشق از سال ۱۸۶۰ به بعد در تمامی باغ وحش¬های آلمان وجود داشته و با موفقیت تکثیر و پرورش یافته است. طی ۵۰ سال، واحد¬های عظیم تجاری به وجود آمدند که هزاران قطعه از این پرنده کوچک را برای دوستداران پرندگان زینتی تکثیر می¬کردند. در اواخر قرن نوزدهم واردات مرغ عشق به ارقام غیر قابل تصوری رسید. بنابر نوشته های «دبراسای» تنها در سال ۱۸۹۴ واردات پرندگان زنده به بنادر فرانسه بالغ بر یک میلیون و دویست هزار قطعه بوده که در آن، واردات مستقیم به انگلستان و آلمان منعکس نشده است.
مشخصات
مرغ عشق در حالت کلی می توان به ۲گروه هلندی وساده تقسیم کرد که نژاد هلندی آن دو برابر بزرگتر از نژاد معمولی آن است که معمولا درکشورانگلستان نگهداری شده ودرایران هم موجود است ومرغ عشق اهلی، اندکی از همنوعان وحشی خود بزرگتر است. طول بدن این پرنده بین ۱۶ تا ۲۰ سانتیمتر میباشد. عمر انواع وحشی آن ۱۰ تا ۱۴ سال و عمر نوع اهلی آن اغلب کمتر از ۵ سال است. البته در میان مرغ عشقهای اهلی گاه عمر ۱۱ ساله نیز مشاهده شدهاست.
رنگ طبیعی این حیوان سبز چمنی میباشد انتهای پشت ٬سینه و شکم سبز میباشد.پشت سر ٬بالای شانه و روی بالها زرد همراه با خطهای سیاهی به صورت موجی میباشد.دو پر بزرگ از میان دمش بیرون آمده که آبی تیرهاند.پرهای دم سبز بوده و دارای نوار زردی میباشد.صورت مرغ عشق تا گلو زرد روشن است و در انتهای صورتش لکههای بنفشی که ریش نامیده میشود وجود دارد.پلکها بسیار نازک هستند و از سمت پاین به بالا جمع میشوند.نوکش مانند طوطی سانان است و نوک پایینی کوچکتر از بالایی میباشد. مرغ عشق حدودا در 3 ماهگي بالغ ميشود. مرغ عشق ماده در هر نوبت به طور متوسط 4-6 تخم ميگذارد. جوجهها 16-18 روز بعد از تخم بيرون آمده و24-28 روز در لانه ميمانند. در طول اين مدت جوجهها به شدت وابسته به مادر هستند.
زیستگاه های مرغ عشق
تعیین جنسیت نر وماده
اصول نگهداری مرغ مینا (یک پرونده کامل در مورد مرغ مینا)
اغلب سرزمینهای باز وکم درخت را برای زندگی ترجیح میدهند.در بعضی از موارد در میان تمدن شلوغ شهری هم مانند پارکها، گلخانهها و مزارعی که به دست انسانها ساخته شدهاست دیده میشوند. مینا قادراست که واژهها را تقلید کند و کلمات را حفظ کند، به همین علت در بسیاری از کشورها به عنوان پرندهای اهلی و خانگی مورد استفاده قرار میگیرد. وت پارس شما را به ادامه مطلب دعوت می کند.
مرغ مینا در هندوستان رمز عشق به شمار میرود زیرا که در طول زندگی بسیار ازدواج میکنند و برخی از دلباختگان هندی برای به دست آوردن دل محبوبه خود مرغ مینایی را تهیه کرده و پس ازآموزش دادن چند کلمه محبت آمیز آن را به محبوبه خود پیشکش میکنند.زیستگاه مینای معمولی به طور طبیعی در مناطقی از شرق افغانستان تا جنوب غربی چین واقع شدهاست. آنها اغلب سرزمینهای باز وکم درخت را برای زندگی ترجیح میدهند. اما در بعضی از موارد در میان تمدن شلوغ شهری هم مانند پارکها، گلخانهها و مزارعی که به دست انسانها ساخته شدهاست دیده میشوند. این پرنده انسان را از وجود مار مطلع میسازد و با مشاهده این حیوان با سروصدای زیاد محل وجود مار را به انسان نشان میدهد.
مینا قادراست که واژهها را تقلید کند و کلمات زیادی را حفظ کند، به همین علت در هندوستان و بسیاری از کشورهای دیگر آسیایی به عنوان پرندهای اهلی و خانگی مورد استفاده قرار میگیرد. این پرنده در هندوستان رمز عشق به شمار میروند زیرا که در طول زندگی بسیار ازدواج میکنند و برخی از دلباختگان هندی برای به دست آوردن دل محبوبه خود مرغ مینایی را تهیه کرده و پس ازآموزش دادن چند کلمه محبت آمیز آن را به محبوبه خود پیشکش میکنند.
رده بندی علمی مینا
خانواده ساران «Sturnidae» خانوادهای است که سه جنس مرغ مینا را در بر میگیرد و این جنسها عبارتند از: جنس مینای گوشوارهای یا گراکولا Gracula (دوازده گونه)، جنس مینای معمولی یااکری دوتریس Acridotheres (هشت گونه) و بالاخره جنس مینای بالی یا لیکوپسار Leucopsar (یک گونه).
رنگ واندازه وشکل ظاهری مینا
مینای معمولی سر و گردنی سیاه رنگ و پشت و سینه آن قهوهای رنگ و در هنگام پرواز لبههای دم و زیر بالها به رنگ سفید دیده میشوند. منقار و پاها و پوست پشت چشمها به رنگ زرد است. رنگ پر مینای ماده همانند مینای نر است اما جثه کوچک تری دارد و رنگ پر و بال آن کم رنگ تر است. این پرنده برخلاف بسیاری از پرندگان به جای جهیدن بر روی زمین راه میروند. لکههای زرد موجود در پس سر مینای گوشوارهای در مینای معمولی دیده نمیشود و یا به صورتهای دیگر و رنگهای دیگر ظاهر میشوند برای مثال در «مینای بانک» این لکه به رنگ پرتقالی است. لبههای دم پرنده در گونه مینای معمولی به رنگ سفید است و در مینای دمگاه سفید، رنگ پرهای اطراف دم پرنده نیز به رنگ سفید است.
راز جاذبه جنسی دم طاووس نر
پژوهشگران آمریکایی راز جاذبه دم چتری طاووس نر هنگام جفت یابی را کشف کرده اند.در فصل جفتیابی، پرهای رنگین دم طاووس نر رشد می کند و این جانور به منظور کنار زدن رقبا و جلب توجه طاووس ماده، پرهای دم خود را به شکل چتری رنگین به نمایش میگذارد و با به هم ساییدن پرها، صدایی نیز از آنها تولید میکند. وت پارس شما را به مطالعه کامل این مقاله در ادامه مطلب دعوت می کند.
گروهی از پژوهشگران دانشگاههای کالیفرنیا (دیویس) و دوک در تحقیقاتی برای کشف اینکه چه خصوصیتی در چتر دم طاووس نر باعث جلب توجه طاووس ماده میشود، از دوربین های کوچک نصب شده روی سر تعدادی طاووس ماده استفاده کرده و به نتایج غیرمترقبهای دست یافتهاند.
در فصل جفتیابی، پرهای رنگین دم طاووس نر رشد می کند و این جانور به منظور کنار زدن رقبا و جلب توجه طاووس ماده، پرهای دم خود را به شکل چتری رنگین به نمایش میگذارد و با به هم ساییدن پرها، صدایی نیز از آنها تولید میکند.
دوربینی که روی سر طاووسهای ماده کار گذاشته شده بود به پژوهشگران امکان آن را داد تا بدانند در طول جفتیابی، چتر دم طاووس نر تا چه اندازه نظر طاووس ماده را به خود جلب میکند.
نتیجه به دست آمده از این پژوهش در مقالهای در نشریه علمی زیست شناسی تجربی Journal of Experimental Biology انتشار یافته و باعث شگفتی پژوهشگران شده است.
تکامل گونه ها
بسیاری از حیوانات، و غالبا جنس نر آنها، با نمایش خصوصیات یا انجام حرکاتی ویژه در زمان جفتیابی، می کوشند در رقابت بر سر جلب جنس مخالف بر رقبای خود غلبه کنند.از آنجا که نرهایی موفق به جفتگیری می شوند که خصوصیات مورد نظر را به شکلی بارزتر از خود بروز دهند، چنین خصوصیاتی طی نسل های متوالی تقویت شده و ماهیتی مبالغه آمیزتر به خود میگیرد.
چتر دم طاووس نر یکی از معروفترین نمونههای ظهور چنین خصوصیاتی در جهان پرندگان است.
به گفته دکتر جسیکا یورزینسکی، از اعضای گروه تحقیق، در تعداد قابل توجهی از گونههای جانوری، خصوصیات بارزی که در جفتیابی به کار می رود نقش مفید دیگری در بقای جانور ندارد و برعکس، برخی از این خصوصیات، مثلا داشتن رنگ های چشمگیر میتواند خطرناک هم باشد زیرا استتار جانور را دشوار میکند و باعث جلب توجه حیوانات شکارچی میشود.
فلامینگو ، پرنده ای آتشین + تصاویری زیبا از فلامینگو
فلامینگو پرندهای است با پاهای دراز و منقاری منحنی و گردنی بلند خمیده.در پروازها پاها و گردنش کشیده می شود و بالهایش ترکیب زیبائی از رنگهای سرخ و سیاه است. آیا تا به حال در مورد این پرندگان زیبا تحقیق کرده اید؟ تصاویری زیبا از این پرندگان بهانه ای شد برای ارائه مطلبی در مورد این پرنده. وت پارس شما را به مشاهده این تصاویر زیبا و دانستنی هایی در مورد این حیوان زیبا در ادامه مطلب دعوت می کند.
وت پارس با احترام تقدیم می کند
مطالب جامع در مورد فلامینگو
عقاب طلایی ، مشخصات ظاهری و زیستگاه + (دانلود صدای عقاب طلایی)
یکی از بزرگ ترین و نیرومندترین پرندگان جهان است. عقاب ها منظری مغرور و ترسناک و قدرت شکارگری بسیاری دارند. برخی از عقابها حین پرواز شکار خود را صید می کنند. عقاب طلائی را گاه سلطان پرندگان گفته اند. به ندرت به آدمی حمله می کنند ولی توانائی بلند کردن یک آدم کوچک اندام را دارد. وت پارس شما را به مطالعه کامل این مقاله در ادامه مطلب دعوت می کند.
مشخصات
عقاب معمولاً از ۷۶ تا ۸۹ سانتی متر از نوک منقار تا انتهای دم طول، و از ۳ تا ۶ کیلوگرم جرم و بال هایش حدود دو متر بلندی دارد.سر عقاب بزرگ و پوشیده از پر است. چشمانی درشت دارد که هریک از آنها در یک طرف سرش قرار دارد. از قدرت بینائی فراوان بهره مند می باشد. عقاب ها می توانند از فراز آسمانها شکار خود را ببینند و از نقاط بلند همچون صاعقه بر سر شکار نگون بخت فرود آیند. منقار نیرومند وتندی دارند. منقار عقاب طلائی به پنج سانتی متر می رسد. برخی از عقابها منقاری بزرگتر دارند.
رنگ و بال و طول و شکل عقابها از منطقه تا منطقهٔ دیگر اختلاف دارد به طوری که در عقابهای آسیائی و اوروپائی وآمریکائی تفاوت آن نمایان است. عقابها پاهایی نیرومند و به رنگ زرد و روشن دارند. عقابها برای درهم شکستن شکار خود از منقار و چنگال پاهای خود استفاده می کنند. پاهای عقاب طلائی پوشیده از پر (ریش) است، اما قسمت پائین پاها بدون پر می باشد.
محل زندگی
عقابها در علفزار و جنگلهای زمین های پست و بر فراز کوه های بلند و ناهموار و در نقاط دوردست و تقریباً دست نخورده توسط انسان زندگی می کنند.
با پرها و بالهای بلند، عقاب می تواند به آسانی پرواز وشکار خود را از زمین بلند کند. عقاب گاه، با بالهای خود به شکار ضربه می زند. اما نمی تواند با بال هایش بجنگد. عقاب هنگام جنگ از منقار و پاهای نیرومند خود استفاده می کند، بیشتر عقابها قهوه ای رنگ و یا سیاه رنگ هستند. جوجه عقابها تا سن بلوغ خود که چهار سال طول می کشد پر و بال کامل ندارند.
خطرات برخورد پرندگان با هواپیما
تجربیات عملی نشان می دهد که حوادث برخورد پرندگان با هواپیما امری رایج می باشد. انتظار میرود خلبانان طی سوابق پروازی خود دو تا پنج مرتبه برخورد با پرندگان را تجربه کند. طبق آمارسازمان هوانوردی فدرال آمریکا (FAA) در سال های بین ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰ میلادی بیش از ۳۳۰۰۰ مورد برخورد پرندگان گزارش شده است. آیا از پیامدهای برخورد هواپیماها با پرندگان اطلاع دارید؟ وت پارس شما را به مطالعه کامل این مطلب در ادامه مطلب دعوت می کند.
مقدمه
تجربیات عملی نشان می دهد که حوادث برخورد پرندگان با هواپیما امری رایج می باشد. انتظار میرود خلبانان طی سوابق پروازی خود دو تا پنج مرتبه برخورد با پرندگان را تجربه کند.
آمار
بر طبق آمارسازمان هوانوردی فدرال آمریکا (FAA) در سال های بین ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰ میلادی بیش از ۳۳۰۰۰ مورد برخورد پرندگان گزارش شده است.
مناطق مختلف جهان دارای سطوح متفاوتی برای ریسک برخورد پرندگان با هواپیما می باشند.
بر اساس گزارشات خلبانان و بخش های نگهداری، قسمت های مختلف هواپیما به همراه درصدهای مربوطه در ارتباط با برخورد پرندگان در شکل زیر نشان داده شده اند.
ورود پرندگان مهاجر زمستانگذران به تالابهای استان گیلان
پرندگان مهاجر زمستانگذران وارد تالاب های استان گیلان شدند. به گزارش روابط عمومی حفاظت محیط زیست استان گیلان، چند هفتهای دیر آمدهاند، اما بالاخره چند روزی است که تالاب ها و علفزارهای گیلان صداهای «گیس گیس» گرم بالهایشان را میشنود و حضورشان نویدبخش آن است که امسال نیز میزبان دهها هزار قطعه پرنده خواهیم بود. تالابهای بین المللی بندرانزلی، پارک ملی بوجاق کیاشهر و امیرکلایه لاهیجان به همراه سایر تالابهای استان از این حیث به خود میبالند که علاوه بر اینکه هر ساله میزبان و حافظ جان هزاران قطعه از سفیران صلح و دوستیاند، نقش قابل ملاحظه ای در حفظ چرخه اکوسیستم استان، بخشی از اقتصاد مردم محلی و نشاط و تفرج مردم دارند. وت پارس شما را به مطالعه این خبر خوب در ادامه مطلب دعوت می کند.
بر اساس آخرین گزارش محیطبانان پارک ملی بوجاق تاکنون حدود ۱۵۰ قطعه غاز خاکستری و آنقوت جهت زمستانگذرانی وارد پارک ملی بوجاق شدهاند و حضور این پرندگان در این زمان برای کارشناسان محیط زیست گیلان نشانه و شاخصی به عنوان آغاز مهاجرت موج اصلی پرندگان مهاجر آبزی زمستان گذران به استان گیلان است.
سرشماری اخیر در تالابهای استان در چند روز گذشته نشان میدهد که تاکنون حدود صد هزار قطعه پرنده آبزی، کنارآبزی و خشکیزی وارد استان شدهاند که از جمله آنها میتوان به قوی فریادکش، غاز خاکستری، آنقوت، سرسبز، خوتکا، فیلوش، نوک پهن، اردک اردهای، گیلار، اردک سرحنایی، اردک بلوطی، اردک سیاهکاکل و اردک سرسیاه اشاره کرد و پیش بینی میشود تا دهه اول دی ماه تمام جمعیت پرندگان آبزی زمستانگذران وارد استان شوند.
در حال حاضر، بیشترین تعداد پرنده آبزی به ترتیب در پناهگاه حیات وحش سلکه صومعه سرا، پارک ملی بوجاق کیاشهر و تالاب امیرکلایه لاهیجان مشاهده شده است.
در سال گذشته در سرشماری پرندگان استان که همه ساله در بهمن ماه همزمان با سراسر دنیا انجام می شود بیش از ۲۰۱ هزار پرنده آبزی و کنار آبزی در استان گیلان شمارش شده بود.
اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان امید دارد تا مردم با فرهنگ و مهمان نواز گیلان همچون گذشته حضور این مخلوقات زیبا را در سرزمین خود پاس بدارند و ضمن ارج نهادن به نقش کلیدی و حساس این جانداران در زنجیره حیات و لزوم حفظ آنها به عنوان سرمایه های ژنتیکی و ذخیره گاه ژنهای تامین حیات سایر موجودات زنده و علی الخصوص انسانها، با حمایت از این نهاده های خلقت، شکر گذار نعمت های بیکران خداوند باشند.
.....................................................
تهیه و تنظیم از سعید سیری
seery@vetpars.com